Voorpret: voorbereiden van een reis

Zoals een blogpagina ergens een begin moet vinden is dat niet anders met een reis. Het plezier van reizen vind ik al beginnen met het voorbereiden ervan. En dat begint natuurlijk met de bestemming, want waar ben je naar op zoek of wat wil je graag. Een zonvakantie of juist iets cultureels. Ver weg of dichter bij huis. Met het vliegtuig of met de auto. De meeste mensen die een beetje van reizen houden hebben een “ik wil graag naar” lijstje. En dat kan variëren van een keer een bezoek aan Auschwitz tot backpacken door Azië. Als je dan eenmaal een bestemming gevonden hebt dan kan het concrete zoeken gaan beginnen. Waar wil je precies heen en blijf ik op 1 plek of ga ik rondreizen. En op wat voor manier ga ik dan rondreizen. De mogelijkheden zijn oneindig. En dat is nou net wat reizen zo leuk maakt!

Goed, de bestemming is gekozen en de plannen kunnen worden gemaakt. Nu begint de voorpret pas echt. Want wat wil je gaan zien? Ga je voor de steden of vooral voor de natuur. Bij mij is 1 van de eerste vragen vaak: Kan ik er duiken? Maar ook dat valt natuurlijk onder persoonlijke voorkeur. Ik koop meestal in het begin van mijn voorbereidingen een lonely planet van het betreffende gebied of land. Daar haal ik heel veel info uit. Ook op reis is het vaak het meest gelezen boek. Een mooi nieuw boek meenemen en terug komen met een kapot gelezen, omgevouwen, volgekladde lonely planet. Wat mij betreft hoort het bij het reizen.
Goed, de lonely planet is in huis, ik weet waar ik heen wil, en nu? Kijk eens rond bij routes van georganiseerde rondreizen. Wat doen zij aan en wat slaan zij over. De highlights worden met die reizen eigenlijk altijd wel aangedaan. Beetje afhankelijk van de reisorganisatie natuurlijk. Fox heeft een wat andere insteek dan Djoser of Koning aap. Shoestring zit wat meer op het lowbudget en zal dingen dus ook anders doen. Zeker de moeite waard om eens rond te neuzen en je inspiratie er vandaan te halen.

Na het inlezen bepaal ik of ik ga rondreizen of op 1 plek blijf, wat dit is natuurlijk nogal een verschil. Als je op 1 plek blijft hoef je maar 1 accommodatie te boeken en zul je kijken wat er in de plaats waar je zit te doen is en in een straal van x kilometer eromheen. Bij rondreizen zul je moeten bepalen hoeveel je wil gaan reizen, hoe je dat gaan doen en of dat te doen is binnen de tijd die je hebt op je bestemming. Vooral dat laatste vind ik vaak lastig inschatten. Als je met de auto of camper reist hou je rekening met het aantal kilometers per dag en de staat van de wegen ter plaatse. Als je afhankelijk bent van bussen, vluchten of treinen wordt het helemaal een plan technisch hoogstandje.

Ik neem voor nu even als uitgangspunt mijn reisvoorbereiding voor mijn komende reis naar Canada. Toen het plan er eenmaal was om naar Canada te gaan moest ik vooral kijken welk deel ik graag wil zien. En dit is ongeveer een keer of 5 veranderd. Canada is zo ontzettend groot en heeft zoveel te bieden dat het lastig was om een keuze te maken. Ook omdat ik in eerste instantie ook New York wilde meenemen in de route. Maar ook Nova Scotia, orka’s en walvissen spotten, Montreal, Quebec, Nationale parken. Oke, te veel om op te noemen. Gaat dat wel lukken in die 3 weken die ik heb. Vancouver is ook wel leuk, en daar heb je de nationale parken Jasper en Banff. En zo wordt je route 1 grote puzzel met een hoop wensen, te veel kilometers en te weinig tijd. Zo kwam het besluit om New York en Nova Scotia te schrappen. Orka’s kan je beter spotten aan de westkust en een binnenlandse vlucht behoort ook tot de mogelijkheden. Bij mij duurde dit plannen een paar weken. En ik denk ook dat je die tijd er voor moet nemen. Elke keer als ik ging kijken, in de lonely planet, op internet of door te praten met mensen die er al eens zijn geweest vond ik weer andere dingen. En nu heb ik een route en een plan waar ik volledig achter sta en waar ik heel veel zin in heb. Nu alleen nog boeken..

In het kort een paar tips om het voorbereiden van je reis zo leuk en overzichtelijk mogelijk te houden.

1. bedenk waar je graag heen wilt en of dat binnen je budget past.
2. hoelang ga je en is het realistisch om binnen die tijd alles te doen wat je graag wilt. je gaat tenslotte op reis, dat is ook voor de ontspanning, niet om alleen maar rond te rennen.
3. Neem de tijd, plan het niet allemaal op 1 dag maar doe genoeg research
4. Bekijk je reismogelijkheden, auto, camper, vluchten. Maar ook de accommodaties, denk aan Airbnb, het huren van een camper of de mogelijkheid tot het huren van kampeerspullen.
5. Heb plezier in het plannen!

Madelon
Auteur

Schrijf een reactie