De Whitsunday islands, als je de foto’s ziet wil je maar 1 ding: daar zijn!

Een korte introductie
De Whitsunday islands zijn een archipel aan de oostkust van Australië. Ze zijn het best te bereiken via het stadje Airlie beach en liggen zo’n 900 kilometer ten noorden van Brisbane. De naam Whitsunday komt van James Cook, hij voer door de Whitsundaypassage op Pinksteren en ontdekte ze toen. Pinksteren in het engels: Whitsunday. Enkele eilanden die behoren tot de Whitsunday-archipel zijn: Daydreameiland, Hamiltoneiland, Haymaneiland, Longeiland en Whitsundayeiland.

Hoe kom je er?
De meeste toeristen gaan vanaf Airlie beach richting de Whitsundays. Vanaf hier is een enkel of meerdaagse tour het makkelijkst. Er varen genoeg touroperators met boten richting de eilanden. Vliegen kan ook, vlieg dan naar de luchthaven Whitsunday coast airport.

Wat kun je er doen?
Het is dus mogelijk om vanaf Airlie beach richting de eilandengroep te gaan. Er worden veel verschillende georganiseerde tours aangeboden, van 1-daags tot meerdaags. Daarnaast is er ook nog keuze tussen de verschillende boten, afhankelijk van je budget kun je onder andere kiezen tussen: Zeilen, snelle speedboot, grote tourboot of een wat kleinere boot met een kleine groep. En alles wat daar tussen zit. Eenmaal op de archipel aangekomen kun je zwemmen, snorkelen en je vergapen aan het kleurenspel van het witte zand in combinatie met het blauwe water. Dit laatste doe je het beste vanaf het uitkijkpunt Hill Inlet of Tongue Point. Als je hier de verwondering te boven bent kun je verder naar Whitsunday island waar je Whitehaven beach vind. Dit staat genoemd als het witste strand ter wereld! Het strand is 7 kilometer lang en hier kun je prima bijkomen van al het moois wat je al gezien hebt.

Georganiseerde dagtour
Ik ben zelf mee geweest met een 1-daagse dagtour met het bedrijf Whitehaven Xpress. Zij bieden een wat kleinere boot inclusief snorkel mogelijkheid en hebben daar ook de benodigdheden voor. Zo zit je met een kleine groep op de boot en voelt het allemaal niet zo massaal aan. Na opgestapt te zijn op Airlie beach was de eerste stop bij Hook island om een uur te snorkelen. Alles goed geregeld, zoals gezegd hebben zij een duikbril en flippers voor je bij zich. Ook bieden zij een zogenaamd jellyfish suit. Eigenlijk een soort heel dun duikpak dat je beschermt tegen eventuele kwallenbeten en gelijk ook tegen de zon. Is aan te raden als je tijdens het kwallenseizoen het water in gaat. Terwijl de hele groep in het water ligt laten ze ook een klein bootje te water met een glazen bodem. Dit voor de mensen die  niet willen of kunnen snorkelen en gelijk voor de veiligheid voor de mensen die in het water liggen. Mocht je in de problemen komen tijdens het snorkelen kunnen ze je snel uit het water vissen. Het snorkelen zelf is er heel mooi, ik heb geen enkele kwal gezien ( gelukkig) maar wel een grote variatie in vissen en koraal. Zeker de moeite waard. Na het uur snorkelen ga je terug aan boord, daar kun je wat te drinken en graaien in de koektrommel. Hierna vaart de boot verder naar het eiland van Hill Inlet. Het uitzichtpunt met het mooiste uitzicht wat je misschien ooit zult zien. Het is een kleine wandeling vanaf het rotsstrand naar boven, ongeveer een kwartiertje lopen. Eenmaal boven sta je verbaast van het uitzicht en blijf je kijken. Het kleurenspel tussen het witte zand en het blauwe water is adembenemend. Terug bij de boot vaar je door naar Whitehaven beach. De boot kan daar niet aanleggen dus wordt je met het kleine bootje naar het strand gebracht. Hier kunnen flinke golven zijn dus wees erop voorbereid dat je al nat bent voor je op het strand staat. Op het strand loop je een stukje langs de branding en daar staat een soort hutje waar de crew van de boot een barbecue gaat voorbereiden. In de tussentijd kun je zelf even lekker gaan zwemmen, foto’s maken en ontspannen in het zand. De lunch bestaat uit een echte Australische “barbie”. Lekker eten, vers vlees, groenten en fruit. De leguanen die op Whitehaven island wonen weten echter ook dat er gegeten wordt dus die zijn niet te beroerd om even te komen kijken. En die zijn echt groot, maar ongevaarlijk. Na de barbecue en het opruimen ervan is het tijd om terug te gaan naar de boot. Wederom met het kleine bootje door de branding naar de grotere boot. Als iedereen weer aan boord zit is het tijd om met een omweg terug te varen naar Airlie beach.

Madelon
Auteur

Schrijf een reactie