North Stradbroke island, getaway voor de kust van Brisbane.

Een korte introductie

North Stradbroke island is een eiland gelegen voor de kust van Brisbane. Het is 38 kilometer lang en 11 kilometer breed. Er zijn 3 plaatsjes op het eiland waarvan Dunwich de grootste is. Daarnaast zijn Point Lookout en Amity point de meest bezochte plaatsen. Ten zuiden van het eiland ligt South Stradbroke eiland.

Hoe kom je er?

Vanaf Cleveland op het vaste land gaat er een regelmatige veerdienst naar Dunwich op het eiland. Dit is de enige manier om op het eiland te komen. Als je in het weekend naar Stradbroke gaat kun je beter van te voren reserveren voor de veerdienst. Veel locals gaan zelf ook graag voor een weekendje naar Stradbroke en dat maakt dat de veerdienst vol kan zijn.

Wat kun je er doen?

Een bezoek aan Australië kan niet zonder het zien van zijn beroemdste inwoners: de koala en de kangaroo. Beide zijn inwoner van Stradbroke en als je weet waar je ze kunt vinden ga je ze zeker zien. Aan de kust kun je dolfijnen en walvissen spotten. Voor walvissen maak je de beste kans tussen Juni en November. Voor een mooie wandeling moet je zijn bij de North Gorge Walk, een boardwalk langs de kliffen bij Point Lookout. De wandeling is ongeveer 1,2 kilometer lang, tijdens de wandeling maak je een goede kans om dolfijnen, manta roggen, schildpadden en zelfs haaien te zien. En last, but not least; duiken!! Het zicht onderwater is tussen de 15-20 meter en zomers tot 30 meter. Duik met manga’s, luipaardhaaien, schildpadden en heel veel vissoorten. Geen brevet? Bij Manta Lodge & Scuba Centre in Point Lookout zit een duikschool.

Wat heb ik er gedaan?

Ik ging met 1 voorname reden naar Stradbroke: ik wilde manta roggen zien. Dus ik wilde duiken. Ik ben vanaf Cleveland overgevaren naar Dunwich en had van te voren een kamer geboekt bij de Manta Lodge. Manta Lodge is een hostel met een duikschool erbij. Het is het enige hostel op het eiland en dus aan te raden om van tevoren te reserveren. Na de eerste overnachting in het hostel stond voor mij het duiken gepland. Voordeel is dus dat de duikschool bij het hostel in zit en je daar dus geen reistijd aan kwijt bent. Kwestie van omkleden, briefen en met de boot de zee op. Ze maken gebruik van een zodiac die ze met behulp van een tractor met aanhanger het strand oprijden. Het strand ligt zo’n 200 meter van het hostel dus ook dat is zo gebeurt. Je hebt er wel kans op een ruwe zee wat het duiken uitdagender maakt. Met de eerste duik moesten we afdalen via een lijn naar de bodem. Op de bodem aangekomen bleken we 2 duikers te missen. Op de bodem gewacht met 2 andere duikers. Uiteindelijk kwam de gids naar beneden en moesten we het water uit, de 2 duikers die we misten bleken afgedreven te zijn naar open zee en moesten we zo snel mogelijk gaan halen. Tot zover dus de eerste duik. Voor de tweede duik hebben we weer een stukje gevaren naar een andere duikspot. Hier hoopten we dan manta’s te gaan zien. En inderdaad, we hebben een manta gezien. Niet zoals ik had gehoopt, kwam aanzwemmen en zwom ook gelijk weer weg, maar toch, wel gezien. Daarnaast ook een bamboehaai en wat roggen gezien. Ik had waarschijnlijk niet de meest ideale omstandigheden voor het duiken die dag. (ik was er in oktober). 

S’middags naar de North Gorge Walk gegaan voor een mooie wandeling langs de kust. 1,2 Kilometer is geen lange afstand, maar je kan er rustig 2 uur over doen. En dat komt niet alleen door de vele trappen die je tegen komt. Om de zoveel meter bleef ik staan omdat ik dacht iets in het water te zien of om te genieten van het mooie uitzicht. Je hebt heel mooi uitzicht op het strand en de bijbehorende surfers op de golven. Na de eerste bocht ben ik een stukje de rotsen opgelopen en vanaf daar kon ik een manta spotten. Stukje verder een schildpad en als je goed keek in de verte de dolfijnen. Kortom, de North Gorge Walk sla je niet over. 

Het begin van de North Gorge Walk ligt in het dorpje Point Lookout. Point Lookout heeft wat winkeltjes en restaurants. Er zijn ook wat hotels en appartementen te boeken maar allemaal best aan de prijs. Aan het begin van het dorp, daar ligt een kangaroo. Tenminste, gezegd wordt dat die daar altijd ligt. Ligt daar prinsheerlijk in de schaduw om zich heen te kijken. De indrukwekkende spieren van het beest zijn waarschuwing genoeg om niet te dichtbij te komen. 

Nadat ik hier uitgekeken was ben ik doorgereden naar Amity point. Vooral populair onder sportvissers. Verder is hier eigenlijk ook niet zo gek veel. Een strandje met de bekende kwallennetten om je te beschermen tegen de giftige kwallen en verder is er een kleine supermarkt voor wat basis ( dure) inkopen. In de boom vlakbij het strandje zag ik voor het eerst een wilde koala. En ook die schijnt daar altijd te zitten. Om gelijk een fabel uit de lucht te halen, kangaroos zie je echt overal in Australië, maar koala’s.. dit is de enige die ik in het wild gezien heb.

Na al dit moois was het voor mij tijd om weer op de veerboot te stappen naar het vasteland.  

Madelon
Auteur

Reacties zijn afgesloten.