Toronto, de grootste stad van Canada en voor veel mensen de uitvalsbasis voor de Niagara watervallen. Het is de 4e de grootste stad van Noord-Amerika en het heeft wel wat weg van New York. Zo heeft de stad een soort Times Square (Dundas Square), een flat iron building en lijkt het centraal station op Union station. Bekend beeld in de skyline is de CN tower, met zijn 553 meter hoogte niet te missen. 

Openbaar vervoer

Toronto heeft een uitstekend openbaar vervoer netwerk. Met de bus, metro en tram kun je overal komen. Een dagpas kost $12,50,- en in het weekend kun je op deze pas met maximaal 6 personen reizen. De pas is geldig voor alle vormen van openbaar vervoer. 

Bezienswaardigheden

Distillery district

Deze wijk is wat de naam al zegt, vroeger stonden hier de whiskey brouwerijen, tegenwoordig is het een gerenoveerde hippe buurt. Volledig auto-vrij kun je hier langs boetiekjes, bierwinkels, galerijen en restaurants struinen. Er is ook nog steeds een destilleerderij in werking waar je een proeverij kunt doen voor $10,-.

Rogers Centre en Air Canada Centre 

Zoals overal in Canada zijn ze ook in Toronto gek op sport. In het Rogers Centre kun je wedstrijden zien van het Blue Jays Baseball Team en het Toronto Argonauts Football Team. In het Air Canada Centre spelen de Toronto Maple Leafs, het ijshockeyteam van de stad. Dus ben je fan van sport en wil je een wedstrijd bijwonen en de sfeer proeven? Dit is de plek waar je moet zijn. Ik heb een ijshockeywedstrijd in Vancouver bijgewoond, benieuwd hoe dat was? Check dan het Vancouver artikel!

Dundas Square

Dit eerder genoemde plein lijkt op het beroemde Times Square in New York. Met een hoop schermen en neonreclames heb je rondom wat te zien. Dundas Square ligt in het hart van de stad en is daarmee gelijk een drukke plek. Straatartiesten en gratis optredens zijn hier aan de orde van de dag. Zomers is er verkoeling in de fontein in het midden van het plein. 

CN tower

Een bezoek aan Toronto kan niet zonder de CN tower gezien te hebben. Of beter gezegd zonder Toronto vanaf de CN tower te hebben gezien! Deze 553 meter hoge toren staat midden in de stad en is voor bezoekers toegankelijk. Ooit was dit de hoogste vrijstaande toren ter wereld. Naast toeristische attractie is de toren als zendmast in werking. Vanzelfsprekend kun je vanaf boven de hele stad zien en de verre omgeving. Een bezoek aan de toren is niet heel goedkoop, voor een standaard ticket waarbij je toegang hebt tot het eerste dek kost $38,00. Mocht je dit niet spannend genoeg vinden is er ook nog de edge walk waarbij je gezekerd aan de buitenkant van de toren mag lopen. Dit kost je $225,-. Behalve het normale eerste dek is er ook nog de skypod waarbij je 53 meter hoger gaat dan het eerste dek, dit kost (inclusief toegang tot het eerste dek) $53,-. Maar op het eerste dek heb je al uitzicht genoeg, je kunt helemaal rondom lopen waarbij je de hele stad ziet en een groot stuk van het Ontario meer. Je hebt ook toegang tot een glazen plaat waar je over heen kunt lopen en de grond ver beneden je ziet, mits deze niet vol ligt met selfie-makende toeristen. 

Toronto Eaton Centre

Het Eaton Centre is een groot overdekt winkelcentrum aan Yonge street. Hier vind je alle bekende winkels die je nodig hebt. Aansluitend op het Eaton Centre vind je PATH, een ondergrondse gang die ooit ontworpen is om mensen de mogelijkheid te geven winkelend naar Yonge en Queen street te lopen. In totaal beslaat de tunnel 28 kilometer en is daarmee het grootste ondergrondse winkelcentrum ter wereld. Ideaal dus voor een regenachtige of koude dag. 

St. Lawrence market

Aan Front street vind je de St. Lawrence market. Deze overdekte markt bestaat als sinds 1803 en je vindt er voornamelijk voedingsmiddelen. Erg leuk om even je ontbijt of lunch te nuttigen. Bij sommige tentjes kun je ook buiten zitten. Behalve eten vind je er ook wat souvenirwinkeltjes en internationaal ingerichte tentjes, zoals Oekraïense voedingsmiddelen. Houd er rekening mee dat de markt op zondag en maandag gesloten is. 

Niagara Falls.

Vanaf Toronto is het 144 kilometer naar de Niagara Falls. De welbekende watervallen die op de grens van Amerika en Canada liggen. De watervallen bestaan uit 3 delen; de Horseshoe falls, American Falls en de Bridal Veil Falls. De bekendste van de 3 is de Horseshoe Falls die zijn naam dankt aan de vorm. In de U vorm van 671 meter lang en 53 meter hoog stort het water met veel geweld naar beneden. Dit deel is het best te zien vanaf de Canadese kant. Vanaf de Amerikaanse kant kun je het wel zien maar zie je niet de gehele vorm en de schoonheid ervan. Horseshoe Falls is ook het gedeelte wat je kent van alle foto’s en is verreweg het meest indrukwekkend. 

Vanaf de Amerikaanse zijde kun je dichtbij de American Falls en de Bridal Veil Falls komen. Voor wie de Bridal Veil Falls van nog dichterbij willen bekijken is er de Cave of the Winds. In de zomermaanden kun je hier aan de voet van de waterval over een houten constructie lopen. Hierbij komt het water nog net niet op je neer. Om je nog een beetje droog te houden krijg je een blauwe poncho mee. Voor wie geen zin heeft om te lopen is er Maid of the Mist, een boottocht die je tot aan de voet van de Horseshoe Falls brengt en waarbij je gegarandeerd nat wordt. Tijdens deze tocht voel je bijna de kracht van het water en zie je de waterval vanaf een heel ander oogpunt. Wees wel bereidt om op een overvolle boot te zitten, je bent niet de enige die dit mooi vind. 

Als je beide kanten wilt bezoeken moet je rekening houden met de grensovergang. Voor een bezoek aan de Verenigde Staten heb je een ESTA formulier nodig. Regel dit van te voren vanuit Nederland anders eindig je daar in een kruisverhoor met de grenswachter. Het is zeker de moeite waard om beide zijden te bezoeken maar bereid dit wel even voor.  

Ben je met de auto en wil je aan de Canadese kant parkeren, stop dan niet gelijk bij de eerste de beste parkeerplaats maar rijdt een stukje verder door. Je moet daarna iets verder lopen om bij de waterval te komen, maar je kunt hier betalen per uur in plaats van verplicht een parkeerkaart kopen die de hele dag geldig is. Dit kan je zomaar $30 schelen.

  • Maiden of the Mist
    Maid of the Mist
  • American Falls
    American Falls
  • Amerikaanse vlag
    Stars and Stripes
  • Horseshoe Falls
Madelon
Auteur

Schrijf een reactie