Peru: Lima

Lima, de hoofdstad. Met 9,7 miljoen inwoners een drukke en diverse stad. Door het gebrek aan goede openbaar vervoer voorzieningen staat er altijd file in de stad. Er is 1 metrolijn van 10 kilometer lang en een tweede is in aanbouw. Het aantal bezienswaardigheden is ook niet bijster groot; de kerk en het klooster van San Francisco en het plein Plaza San Martin. De stad is opgebouwd uit 43 districten waarvan er 30 geografisch gezien tot de stad behoren. De bekendste zijn Miraflores, Barranco en Cercado ( Centrum Lima). De meeste toeristen verblijven in het rijkere Miraflores of in het hippe Barranco.
Het klimaat in de stad is wat bijzonder, de gemiddelde temperatuur ligt op 19 graden met een maximale zomertemperatuur van 29 graden. De zomer is van december tot april. De winter is van half juni tot september met een laagste temperatuur van 12 graden. De luchtvochtigheid is erg hoog (100%) wat leidt tot mist in de zomer.

Miraflores

Miraflores is het mooiste, schoonste en veiligste deel van Lima. De wijk ligt aan de kust en is het hart van het toerisme en entertainment. De beste hotels en restaurants en de meeste backpack hostels vind je hier. Shoppen kan je in Larcomar, een populair winkelcentrum. Uitgeshopt? Uitwaaien kan op de promenade Malecon, een boulevard van een kilometer op de kliffen van de Stille Oceaan. Je eerste kennismaking met de Inca cultuur kan in het hart van de wijk Huaca Pucllana. Een piramide uit het pre-Inca tijdperk die bijna geheel uit handgemaakte bakstenen is gemaakt.

Barranco

Barranco wordt steeds hipper en populairder, dit trekt toeristen. Aan het begin van de 20e eeuw was dit de basis van beroemde Peruaanse schrijvers en kunstenaars en dit zie je nog steeds terug. Je vind hier ook veel hostels, restaurants en dansclubs. De wijk is ook populair vanwege zijn ideale ligging ten opzichte van de kust. Je bent er weg van het drukke verkeer en dit maakt ook dat het hier rustiger is dan in Miraflores. Je vind hier geen grote winkelcentra maar wel veel unieke boetiekjes en kleine winkeltjes. Goedkoop eten kan hier makkelijk, er zijn veel restaurantjes die voor slechts 7 sol ( 1,82 euro) een lunch verkopen, waaronder het echte Peruaanse Ceviche.

Cercado

Cercado, of zoals wij zouden zeggen, het centrum van de stad, ligt zoals in bijna alle Zuid-Amerikaanse steden gesitueerd rond het Plaza de Armas of Plaza Mayor. Het centrum van Lima is uiterst chaotisch maar laat je niet afleiden door het verkeer en de mensen en kijk af en toe eens goed naar de gebouwen om je heen. Het centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en herbergt veel historische gebouwen. Je vind er een hoop winkels en een soort markten. Je zult je verbazen over de diversiteit aan spullen die er verkocht worden. Denk aan rijen met afstandbedieningen, speelgoed, ontelbaar aantal schoenen, gereedschap en meubels. Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt verkocht. Sta jezelf toe te verdwalen in de wirwar en straatjes en vergaap je aan het lokale leven.

Buiten Lima

Voor mij was Lima slechts het beginpunt van mijn reis. Ik ben hier slechts 3 dagen geweest voor ik doorreisde richting het zuiden van Peru. De eerste stop was Huacachina, de welbekende oase tussen de zandduinen. Vanuit Lima zo’n 5 uur met de bus. Mocht je gelijk doorgaan naar Arequipa dan ligt dit zo’n 19 bus uren van Lima. Ik heb Ica en de inca lijnen overgeslagen maar hier kom je langs als je naar Huacachina gaat. Sterker nog, om in Huacachina te komen moet je overstappen in Ica en kun je er dus voor kiezen om hier te blijven om de lijnen te bezoeken.