Cuzco, of Cusco, naast Lima waarschijnlijk de bekendste stad van het land. Vanaf hier start voor velen het avontuur richting Machu Picchu. Vanaf Arequipa is het ongeveer 10,5 uur met de bus naar Cuzco. De stad ligt op een hoogte van 3360 meter midden in de Andes. Het historisch centrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Als je in Peru bent kun je Machu Picchu niet overslaan. Er leiden simpel gezegd eigenlijk 2 wegen naar Machu Picchu, de welbekende Incatrail of met de trein naar Agua Calientes ( het plaatsje aan de voet van Machu Picchu). Deze wegen beginnen echter beiden in Cuzco. Voor de Incatrail geldt dat deze begint in de Sacred Valley , de trein rijdt vanaf Ollaytantambo, maar de tourbureaus die dit voor je kunnen regelen zitten in grote getale in Cuzco. Ik ben zelf bijna een week verbleven in Cuzco. Dat heeft ook te maken met de hoogte. 3360 meter is de Nederlander niet gewend en dit ga je merken. Hoogteziekte ligt op de loer, en het is verstandig om in je reisschema een paar dagen in te plannen om aan de hoogte te wennen. Wat symptomen van hoogteziekte zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, benauwdheid. Dit heeft te maken met het tekort aan zuurstof in de lucht. Dus: neem de tijd om eraan te wennen en veel water drinken.

Wat is er te doen?

Gelukkig heeft Cuzco genoeg te bieden om je een aantal dagen zoet te houden. Ik verbleef de eerste 2 nachten in San Juan Masías, een hostel gerund door nonnen, grenzend aan een school. Als je van schoon houdt zit je hier goed. Het ligt ook vlak achter het Plaza de Armas en dus dicht bij het centrum. Aan het Plaza de Armas liggen 2 kerken; de kathedraal van Cuzco en de 16e-eeuwse Iglesia de la Compañia de Jesús. De kathedraal is te herkennen aan de trappen aan de voorzijde. Vanaf de trappen heb je ook gelijk een mooi overzicht op het Plaza de Armas. Rond het plein vind je winkels en restaurants onder de koloniale bogen, op het plein zelf lopen veel straatventers, genoeg te zien en doen dus. Peru kent veel feestdagen, en veel ceremonies en optochten worden of starten op het Plaza de Armas.

Vanaf het Plaza de Armas loop je in een paar minuten naar San Blas, een kunstenaarswijk met boetiekjes en straathandelaren. De wijk bestaat uit veel smalle straatjes waar je heerlijk kunt verdwalen en lekker kunt lunchen of koffie drinken bij huiskamerrestaurantjes. Op zoek naar souvenirs? hier ga je zeker slagen!
Nog niet uitgewinkeld? loop dan door naar de San Pedro Market, hier doen de locals hun boodschappen. En heb je last van een vitamine tekort, koop hier een verse smoothie, aanrader!

Ik heb ook nog een ronde gemaakt met de super toeristische hop-on hop-off bus. Lekker afgezaagd maar je ziet wel gelijk de hele stad en een stukje daarbuiten. Cuzco heeft op een heuvel net buiten de stad een Jezus beeld staan a la Rio de Janeiro. Daar kom je met die bus ook, wat je gelijk een heel mooi uitzicht op de stad oplevert. Daarnaast komt de bus ook langs Saqsaywaman (spreek dat eens hardop uit). Dit zijn oude Inca ruïnes die het bezoeken waard zijn. De bus stopt op al deze punten en je kan hier dan ook op je gemak rond kijken. Houd er rekening mee dat je voor bijna alle musea en Inca gerelateerde zaken een Boleto Turistico nodig hebt. Deze kun je kopen bij het VVV kantoor van Cuzco en kost je 130 Peruaanse sol (34 euro).

Machu Picchu

In voorbereiding op je bezoek aan Machu Picchu is het aan te raden om rond te kijken en te vragen bij verschillende tourbureaus. Kijk goed naar wat ze bieden en de kosten. Dit loopt enorm uiteen, vooral de kosten. Je komt er waarschijnlijk maar 1 keer dus wees kritisch! Kijk naar vervoer, de grootte van de groep, wel of geen gids op Machu Picchu en het hotel of hostel wat ze bieden in Aguas Calientes. Op 1 dag naar Machu Picchu heen en weer vanuit Cuzco is eigenlijk niet te doen. Machu Picchu is vanaf 06:00 s’ochtends open, de eerste bussen vanuit Aguas Calientes gaan vanaf 05:30 rijden. Als je het mooiste uitzicht wilt hebben met zonsopkomst, zonder hordes mensen op je foto, wil je met 1 van de eerste bussen naar boven. Dus een overnachting in Aguas Calientes is eigenlijk een vereiste.

Incatrail

Over de Incatrail kan ik niet zoveel zeggen aangezien ik die zelf niet gelopen heb. Dit omdat je de Incatrail maanden van te voren moet reserveren en ik niet precies wist wanneer ik in Cuzco zou zijn. Mocht je de Incatrail willen lopen, houd hier dan rekening mee! Voor meer (algemene) informatie over de Incatrail, bekijk het artikel over Machu Picchu.

Feestdagen

Mocht je toevallig op 12 oktober in Cuzco zijn, dan kan je op het Plaza de Armas de hele dag genieten van een bonte optocht en s’avonds een optreden. Op 12 oktober 1492 ontdekte Columbus Amerika, en dat is in Cuzco en waarschijnlijk in de rest van Peru reden tot een feestje. Overdag zijn er parades van schoolbands en kinderen die in kostuums dansen. S’avonds wordt er een Inca ritueel nagespeeld met een hoop muziek en vuurwerk op het Plaza de Armas. Je kan er niet omheen en het is leuk om te zien als je er dan toevallig bent. Naast deze feestdag heeft Zuid-Amerika heel veel feestdagen rondom beschermheiligen. Je zult ongetwijfeld ergens een processie tegen komen waarmee ze deze dagen vieren.

Madelon
Auteur

Reacties zijn afgesloten.