Arequipa ligt in het zuiden van Peru, 1000 kilometer van Lima. Vanuit Ica is het 13 uur met de bus.
In Arequipa kan je gaan beginnen met het wennen aan de hoogte, de stad ligt op 2325 meter boven zeeniveau. Met 870.000 inwoners is het de tweede stad van Peru qua inwonersaantal. De stad ligt in een actief gebied van vulkanen en aardbevingen. Om deze redenen is er voornamelijk laagbouw.

Hoe vind je in een Zuid-Amerikaanse stad het centrum? Loop naar het Plaza de Armas. Als je die gevonden hebt heb je ook het centrum gevonden. Die van Arequipa staat bekend als het mooiste van Peru. Voor de rest is Arequipa vooral heel leuk om gewoon doorheen te struinen. Veel mooie oude gebouwen en kerken. Voor de meeste reizigers is dit het uitgangspunt voor een trip naar de Colca Canyon. Maar je kan je er zeker 2 dagen vermaken. Ik verbleef in Hostal Sol de Oro, vlakbij het Plaza de Armas.

Colca Canyon
De Colca Canyon ligt ongeveer 160 kilometer bij Arequipa vandaan. Hij is meer dan twee keer zo diep als de Grand Canyon in de Verenigde Staten.De grootste stad bij de canyon is Chivay. De lokale bevolking houdt zich nog altijd aan de oude tradities en maken daarom nog altijd gebruik van de landbouwterrassen. 1 van de bekendste plekken bij de Canyon is Cruz del Condor. De Colca Canyon behoort tot het leefgebied van de Andescondor. Om een beeld te schetsen: de Andescondor heeft een spanwijdte van 2,70 tot 3,20 meter en kan tot 15 kilo zwaar worden. Bij Cruz del Condor maak je een grote kans om deze condor te zien, vooral s’ochtends en s’avonds. Op dit punt kan je tot op 5 meter van de condor komen.

Mijn meerdaagse tour
Ik heb bij het hostel een meerdaagse tour geregeld, ik weet helaas niet meer bij welk tourbureau dit was. Ik werd s’nachts om 03:15 opgehaald door een busje bij het hostel. Het werd een rit van ongeveer 3,5 uur, grotendeels door de bergen. We passeerden het hoogst begaanbare punt op 4872 meter. En dat voel je wel! Voor we doorreden naar de canyon kreeg ik ontbijt in Chivay. Vanaf daar reden we naar Cruz del Condor. En inderdaad, daar kan je heel mooi de Andescondor van dichtbij zien. Na weer een stuk hobbelen stopte het busje en werd ik samen met nog 3 anderen aangewezen om het busje uit te stappen. Buiten stond een (spaanstalige) gids ons op te wachten. Vanaf hier zouden we gaan lopen. 18 kilometer in ongeveer 7 uur tijd. Dat had niemand mij verteld maar ach, er was nu toch al geen weg meer terug. De eerste 3,5 uur voornamelijk naar beneden over los liggende stenen, gruis en rotsen. Op het stuk waar wij liepen was het hoogteverschil van top tot de bodem van de canyon een kilometer. En hoe lager je komt, hoe warmer het wordt. Over de eerste 6 kilometer bleken we 3 uur gedaan te hebben. Dit wordt een lange dag! Het was tijd voor de lunch, de gids noemde het een restaurant, ik noem het een hutje van een familie die voor toeristen koken. Vaste recept inmiddels: soep, aardappels en rijst met iets wat leek op forel. Na de lunch werd het terrein wat afwisselender, we liepen door wat bos en over de Inca terrassen. De terrassen zijn nu nog steeds in gebruik als bouwgrond, voornamelijk voor aardappels, (zwart) mais en avocado bomen. De uitleg van de gids over de route was als volgt: 45 minuten vlak, dan 6 minuten steil omhoog en dan 15 minuten naar beneden. Ik vind Peruaans vlak heel wat anders dan Nederlands vlak en 10 minuten omhoog is voor mij dus zeker 20 minuten omhoog. Maar als je dan even stil staat en om je heen kijkt weet je weer waarom je hier aan begonnen bent. Uiteindelijk stonden we om 17:00 bij onze bungalow op de bodem van de canyon. Hier zouden we de nacht gaan door brengen. Op het terrein liggen ook 5 zwembaden, maar daar was ik echt te moe voor. Gegeten en toen naar bed. Helaas kwam er toen na deze lange mooie dag nog een verassing. Mijn Nederlandse spijsvertering bleek niet opgewassen tegen deze Peruaanse beproevingen. Tip: zorg altijd voor wat juiste medicatie in je tas!

Hike door de Colca Canyon

De volgende dag stond de volgende wandeling op het programma: we moesten nog naar boven. Een hoogteverschil overbruggen van een kilometer. Ik zag dat echt niet meer gebeuren met de spierpijn die ik al had van de vorige dag en het feit dat mijn lichaam het er sowieso niet meer mee eens was. Gelukkig is er een alternatief: de donkey taxi. Oftewel, een heel lief ezeltje die je naar boven brengt. Ik weet niet meer wat het kost, maar het was het meer dan waard. Dat het ezeltje af en toe recht het ravijn in lijkt te lopen moet je maar voor lief nemen. Met de ezel deed ik er nog anderhalf uur over om boven te komen. Eenmaal boven was het tijd voor ontbijt. Daarna het busje in dat op de terugweg nog een aantal stops maakt voor de liefhebber. Onder andere bij een hot-spa bij Chivay. Maar aangezien iedereen in ons busje er wel klaar mee was is het busje doorgereden naar het lunchadres. Na de lunch nog even gestopt op het hoogste punt voor wat foto’s en toen terug naar Arequipa.

Ben je ook van plan om naar de Colca Canyon te gaan? Zorg voor de volgende dingen:
– Goede wandelschoenen
– Zonnebrandcrème
– Pet of hoed
– Voldoende water
– Handige dagrugzak
– Toiletpapier (hing in onze ‘bungalow’ niet bij het toilet)
– Medicatie; Imodium

En laat mijn verhaal je niet afschrikken, ik had het nooit willen missen ondanks de spierpijn en het ongemak met de spijsvertering. Het hoort er nou eenmaal toch wel een beetje bij. Onze hygiene standaarden met betrekking tot voedsel liggen wat hoger dan in Peru. Het zou ook niet de laatste keer zijn dat ik ziek wordt tijdens deze reis. De Colca Canyon is echt heel mooi. En mocht je geen zin hebben in een meerdaagse tour dan kun je ook voor 1 dag gaan. Het is wel het makkelijkst om dit te boeken vanuit Arequipa. In Chivay kan dit ook, maar dit is een stuk lastiger omdat je dan eerst in Chivay moet zien te komen.

Madelon
Auteur

Reacties zijn afgesloten.