Een korte introductie

Nusa Penida is de grote broer van het veel bekendere Nusa Lembongan. Beide eilanden liggen ten zuid-oosten van Bali. Het toerisme is op Nusa Penida een stuk minder ontwikkeld dan op Bali of op Lembongan en daarom een perfecte bestemming voor iedereen die liever wat meer buiten de gebaande paden reist.

Heb je de tijd, ruimte en wil je even weg van de toeristische plekken? Ga dan zeker naar Nusa Penida!

Hoe kom je er?
De boot naar Nusa Penida

Zowel vanaf Bali als vanaf Lombok gaan er speedboten naar Nusa Penida. Ik ben met de boot vanaf Padangbai naar Nusa Penida gegaan. Oorspronkelijk kwam ik vanaf Lombok en had veel beter een directe verbinding vanaf daar kunnen nemen, maar dat is een verhaal voor een ander artikel. Vanaf Bali zijn er diverse bootmaatschappijen die via Penida of Lembongan naar de Gili eilanden varen. Je kunt bij hen vaak vooraf een ticket boeken, maar ter plaatse is ook geen probleem.

Wat kun je er doen?

Zoals al eerder benoemd is Nusa Penida nog niet echt ontdekt door het massale toerisme. Het eiland is niet dichtbevolkt dus als je op zoek bent naar steden of een toffe plek om s’avonds uit te gaan dan zit je op Penida verkeerd. In dat geval kun je beter kiezen voor Lembongan of gewoon op Bali blijven. Wat heeft Penida dan wel te bieden? Ongerepte natuur, waanzinnige stranden, duiken met Manta-rays, zonsondergang met dolfijnen en nog veel meer.

Kilingking Beach is 1 van de bekendste stranden van Penida. (zie de artikelfoto). De afdaling er naartoe is stijl en vergt toch wel een klein beetje fysieke conditie en gezond verstand. Zorg dat je normale schoenen aan hebt en dat je voldoende water bij je hebt. De afdaling is wel te doen, maar omhoog met veel te weinig water bij je terwijl het +30 graden is niet leuk.

Crystal Bay is een kleine baai aan de westkant van het eiland. De wegen hiernaartoe zijn in tegenstelling tot een groot deel van het eiland zeer goed begaanbaar. Vanaf het strand kun je direct het water in lopen om te snorkelen. Dit is ook 1 van de populairste plekken rondom Penida om te duiken.  Omdat de toegangsweg geasfalteerd is kun je hier zonder zorgen over je terugreis van een waanzinnige zonsondergang genieten. Met een beetje mazzel kun je dit combineren met het spotten van dolfijnen.

Full Moon Bungalows

Mijn ervaring op Nusa Penida.

Na wat oponthoud vertrok ik rond een uur of 12 met de boot vanaf Bali. Bij aankomst in de grootste haven van Nusa Penida wordt je overspoeld met verkopers die je een scooter aan proberen te smeren maar ik koos er voor om een taxi direct naar mijn vooraf gereserveerde hostel te nemen. Ik had gereserveerd in Full moon bungalows. Ik sliep daar samen met mijn broertje met wie ik op reis was op een 2-persoonskamer. Full Moon Bungalows bleek een supertoffe plek om te verblijven. Naast eigen kamers hebben ze ook 2 dorms, waardoor er genoeg andere reizigers zijn. Ze hebben een eigen bar/restaurant en hebben elke avond live-muziek. Naast het hostel zit ook nog eens een leuk klein restaurantje wat gerund wordt door een Engelsman. Bij het hostel kun je ook direct een scooter huren. Een scooter is wel een beetje het primaire vervoersmiddel op Penida, maar vergis je niet, de wegen zijn vrij slecht dus een klein beetje rij-ervaring is wel vereist. Ik heb 4 dagen doorgebracht op Penida en dit is naar mijn idee precies genoeg om niet te hoeven haasten maar toch in redelijk korte tijd alles te kunnen zien wat het eiland te bieden heeft. Na een bezoek aan het hierboven beschreven Kilingking Beach besloot ik de zonsondergang te bekijken op Crystal Bay, simpelweg omdat de wegen vanaf daar veel beter begaanbaar zijn in het donker. Terwijl ik daar rustig op het strand zat te genieten kwam er een groep dolfijnen aanzwemmen die besloten onder het ondergaande zonnetje heen en weer te springen,….zoooo vet! De dagen daarna ben ik nog op Broken Beach en Angel’s Billabong geweest en heb ik nog 2 duiken gemaakt. Broken Beach en Angel’s Billabong liggen naast elkaar maar zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. (check de foto’s) Wel moet ik daar bij opmerken dat de weg daarheen echt wel een uitdaging is. Als ervaren scooterrijder kun je dit prima aan, maar als je nog nooit op een scooter hebt gereden zou ik je toch aanraden bij iemand achterop te stappen. Tijdens mijn duiktrip waarbij ik 2 duiken heb gemaakt zijn we naar Manta Point en Crystal Bay geweest. Benieuwd naar duiken in Indonesie? Check dan ons artikel hierover! De sfeer in het hostel, de mooie natuur en de toffe duiken maakten Nusa Penida voor mij een onvergetelijke ervaring! Heb je de tijd, ruimte en wil je even weg van de toeristische plekken? Ga dan zeker naar Nusa Penida!

Patrick
Auteur

Nadat ik mijn eerste backpack-reis naar Thailand maakte was ik verkocht. Ook ben ik niet vies van een fysieke uitdaging, dus dit probeer ik ook zoveel mogelijk te doen als ik op reis ben!

Schrijf een reactie