Jasper, een stuk ongerepte natuur aan de west-kant van Canada. Dit park is veel groter en een stuk minder toeristisch dan het bekende Banff National Park. Ook de start van Canada’s mooiste autoweg, The Icefields Parkway, ligt hier. Dit alles maakt dat een bezoek aan Jasper National Park niet mag ontbreken op je ‘Canada-to-do-list’ .

Jasper National Park

Deze grote broer van Banff is ruwer, minder toeristisch en een fantastische plek om eens terug naar de basis te gaan. Vergeet social media en internet, hier draait het om; ‘Hoe maak ik vuur’ en ‘Hoe klinkt een bronstige eland’.

Het park is 11.228 vierkant km groot en de hoogste bergtop is 3782m. Omdat Jasper een Nationaal park is wordt dit goed onderhouden en dit kost geld. Om dit alles te bekostigen moet er betaald worden om het park in te mogen. Dit kost 9,80 CAD per persoon per dag of 67,70CAD voor een week. Deze pas is ook geldig in de parken Banff, Glacier en Yoho!

Uitzicht over Jasper Town

Hoe kom je er?

Om vanuit Nederland bij Jasper National park te komen heb je grofweg 2 opties. Vanuit Vancouver, dit ligt op 798 kilometer afstand, of vanuit Calgary wat op 414 kilometer afstand ligt. Zowel Vancouver als Calgary beschikken over een internationale luchthaven. Vanaf daar kun je verder met je gehuurde auto of camper. Het is ook mogelijk om er met het OV te komen, maar dit is af te raden omdat de bezienswaardigheden in het park niet echt bij elkaar in de buurt liggen. Vervoer ter plaatse is dus een must.

Mocht je net als wij vanuit Vancouver komen vergeet dan niet onderweg even te stoppen in Whistler. Dit leuke olympische dorp heeft een gezellig en compact centrum waar je perfect nog even je laatste outdoorkleding kunt scoren om goed voorbereid te zijn op Canadian Rockies. Meer over Whistler lees je hier.

Wat mag je zeker niet missen?

Old Fort Point Loop – Wandelroute

Deze wandelroute van een kleine 4 kilometer ligt net buiten Jasper Town en laat je direct kennis maken met de waanzinnige vergezichten die het park te bieden heeft. De eerste klim is wel wat stijl, maar boven aangekomen wordt je beloond met uitzicht op Jasper Town, de bergen en de Athabasca rivier. De route grenst direct aan een beschermd natuurgebied wat de kans op zien van wilde dieren extra groot maakt! Kortom een toffe start als je net in Jasper bent aangekomen.

  • Maligne Lake
  • Wandelen langs Maligne lake
  • Blauwe luchten
Maligne lake

Dit prachtige meer ligt op ongeveer 50 kilometer van Jasper Town, maar de rit er naartoe is zeker de moeite waard. De rit staat in de Lonely Planet als Driving Tour genoemd en dat is niet voor niets! Onderweg kom je langs Medicine Lake, Maligne Canyon en de Athabasca rivier. Uiteindelijk bij Maligne Lake aangekomen kun je wat eten, een boottocht maken, een boot huren (in de zomer) of heerlijk wandelen. Wil je geen uren wandelen, maar wel even de natuur in kies dan voor de Mary Schäffer Loop. Deze wandelroute van iets meer dan 3 kilometer start en eindigt op de parkeerplaats. Na ongeveer 250 meter lopen vind je picknicktafels waar je langs de waterkant kunt zitten.

Icefields Parkway – Autoroute

Deze weg wordt regelmatig de mooiste autoroute van Canada en zelfs ter wereld genoemd en dat is niet zonder reden. Wij vielen letterlijk van de ene verbazing in de andere. Achter elke bocht schuilt een nieuw landschap en je kunt eigenlijk op elke kilometer van de route wel een keer stoppen om mooie foto’s te maken. De route is 230 kilometer lang dus trek hier minimaal een volle dag voor uit!

Ongeveer halverwege de route vind je het Icefield Centre. Hiervandaan kijk je uit over de Athabasca Glacier. Je kunt hier eten, naar het toilet èn gebruik maken van de gratis Wi-Fi om je foto’s alvast te delen! Ook kun je vanaf hier een tour naar de Glacier Skywalk boeken, dit kost je wel CAD 35,-.

  • Ram op de berg
  • Sunwapta pass
  • Sunwapta falls
Vrijheid, natuur en avontuur

Jasper National Park leent zich uitstekend om zelf op ontdekkingsreis te gaan. De wegen zijn goed begaanbaar, er zijn ontelbaar veel wandelroutes en er zijn waanzinnig veel mooie plekjes te vinden. Dus pak de auto/camper en ga op ontdekkingstocht! Let op! Mocht je veel wandelen zorg dan dat je een ‘Bear-bell’ of ‘Bear-spray’ bij je hebt. De bel zorgt ervoor dat beren (of andere wilde dieren) niet het gevoel krijgen dat je ze besluipt. Ze horen je van ver aankomen waardoor ze de tijd hebben een andere plek te zoeken. De ‘Bear-spray’ is een soort pepperspray en is een laatste redmiddel, mocht je onverhoopt toch in aanraking komen met een beer kun je dit als een wolk zijn kant op spuiten waardoor hij als het goed is huilend met de staart tussen de benen weg loopt.

Verblijven in Jasper National Park

In dit gedeelte van Canada heb je grofweg 3 mogelijkheden om te overnachten. Veruit de meest gebruikte is de camper. Je hebt dan verblijf en vervoer in één en het geeft je maximale vrijheid! Er zit echter wel een prijskaartje aan, je moet rekenen op minimaal 150 euro per dag! Hier komen dan nog de kosten voor benzine en standplaatsen bij. Benzine is niet duur in Canada, maar met een camper die 1 liter verstookt per 6km wordt dat toch ook een aardige kostenpost!

De tweede mogelijkheid voor verblijf is een kamer met een dak boven je hoofd. Dus een hotel, hostel, homestay of AirBnB. Echter deze zijn vrij schaars in de Nationale parken en er hangt dus een flink prijskaartje aan. Je moet denken aan minimaal 100 euro voor een kamer. Je kunt ook deze website checken voor homestays.

Dan is er nog een derde optie,… kamperen! Wij hebben hier voor gekozen omdat dit nog meer vrijheid geeft dan een camper, een stuk goedkoper is en omdat het gewoon supertof is om in een Nationaal Park te kamperen waar de dieren langs je tent lopen. Mocht je voor deze optie kiezen is Wapiti een goede optie. Het is ruim opgezet en bij elke plaats staat een ‘Fire-pit’ waar je elke avond een vuurtje kunt maken. In brandhout wordt voorzien door de camping.

Wij huurden een auto via Sunnycars (heel betrouwbaar en alle verzekeringen zijn afgekocht) en huurden een ‘tentpakket’ bij Rent-A-Tent. In het pakket zit alles wat je nodig hebt om te kamperen, je kunt bij hen een slaapzak erbij kopen of deze zelf vanuit Nederland meenemen. Het materiaal is van goede kwaliteit en aan alles is gedacht. De eigenaar is Nederlands en kon ons nog van wat goede tips voorzien over wandelingen en plaatsen om te overnachten.

Tot slot

Jasper heeft voor iedereen wat te bieden. Je kunt zowel lopend als met de auto ontzettend veel van het park zien. Ook voor degene die op zoek is naar een fysieke uitdaging is er voldoende te beleven. Er zijn ontelbaar veel wandelroutes waarvan een aantal ook meerdaagse routes zijn en je vervolgens dwars door en over de bergen leiden. Deze kunnen oplopen tot 50 kilometer!

Patrick
Auteur

Nadat ik mijn eerste backpack-reis naar Thailand maakte was ik verkocht. Ook ben ik niet vies van een fysieke uitdaging, dus dit probeer ik ook zoveel mogelijk te doen als ik op reis ben!

Schrijf een reactie