Gent, de Belgische stad die zich uitstekend leent voor een weekendje weg. De stad wordt vaak in 1 adem genoemd met Brugge maar dit is eigenlijk helemaal niet terecht. Waar de historische binnenstad van Brugge in zijn geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst staat heeft Gent een ‘normaal’ historisch centrum. Maar omdat het niet opgenomen is op de UNESCO lijst scheelt dat een heleboel toeristen. Nog steeds toeristisch, maar met een stuk minder tourgroepen die door de straten struinen. In het centrum waan je je eeuwen terug met gebouwen die rond 1200 gebouwd zijn. Een garantie voor een sfeervol bezoek!

Hoe kom je er?

Gent ligt in België, in de provincie Oost-Vlaanderen. Het is de tweede stad van België qua inwonertal. Vanaf Utrecht is het 187 kilometer rijden. Met een kleine 2 uur kun je hier dus al zijn. Om te parkeren in de stad kun je het beste kiezen voor een parkeergarage, de regel met de garages; hoe dichter bij het centrum, hoe duurder ze zijn. De parkings Vrijdagmarkt, Reep en Sint-Michiels gelden als de centrumgarages en zijn aan de dure kant. Ramen en Savaanstraat liggen wat verder buiten het centrum en kosten voor 2 nachten 26 euro.

Wil je binnen de stad gebruik maken van het openbaar vervoer dan kun je terecht bij een uitgebreid netwerk van trams en bussen. Binnen het centrum is dit niet echt nodig en is alles goed te lopen.

Rondvaartboten in de grachten van gent

Bezienswaardigheden

De binnenstad van Gent is op zich al een bezienswaardigheid. Met de vele oude pandjes, grachten en torens blijf je om je heen kijken. Wat eruit springt:

 • Gravensteen, een waterburcht uit de tiende eeuw waar je tegen betaling naar binnen kan.
 • Het Belfort van Gent, een klokkentoren uit 1380, de toren is toegankelijk en vanaf boven heb je een mooi uitzicht over de stad.
 • Sint Baafskathedraal, Romaanse kathedraal die ook gebouwd is in de tiende eeuw. In deze kerk is Karel V gedoopt. Toegang is gratis.
 • Graslei, de welbekende straat met de gracht die je kent van de foto’s. Ideaal om op een zomeravond lekker aan het water te zitten. 
 • Klein Begijnhof, wat minder bekend maar zeker niet minder leuk om te bezoeken is het klein begijnhof. Gebouwd in 1234 en ooit bewoond door 300 begijnen, vrij toegankelijk maar het bewaren van de rust wordt gewaardeerd. 
 • Lichtwandeling, nadat de zon is ondergegaan gaan in het gehele historische centrum van Gent de lampen aan. Straten, pleinen en gebouwen worden allemaal in het licht gezet! Leuk voor een avondwandeling!
 • Graffiti-straatje in Gent
 • langs de gracht bij nacht in gent
 • klein bagijnhof

Bier

Onlosmakelijk verbonden met België en met Gent is natuurlijk het gouden gerstenat, bier! Gent heeft heel veel kroegen en cafe’s waar je terecht kunt voor een uitgebreid assortiment bier. Daarnaast heeft Gent 3 stafbrouwerijen, de bekendst is brouwerij Gruut waar ze niet met hop maar met kruiden brouwen. Bij Gruut kun je een rondleiding krijgen, een proeverijtje doen of gewoon een biertje drinken. http://www.gruut.be Een opsomming van de leukste kroegen:

 • Cafe den Turk, beweert de oudste kroeg in Gent te zijn, gevestigd tegenover het stadhuis en daarmee midden in het centrum. hier vind je “gewoon” pils op de tap maar ook een hele lijst aan speciaal bier. let op! je kunt hier niet pinnen, enkel contact geld.
 • De Trollekelder, met een krant als menukaart heb je hier ook weer keuze genoeg. Gewoon pils hebben ze hier niet, hier draait het om speciaalbier. Het barpersoneel is zeer vriendelijk en weet wat ze schenken, dus met een vraag over een biertje kunnen ze je zeker helpen.
 • Waterhuis aan de bierkant, gevestigd midden in het centrum is dit een hele bekende en druk bezochte kroeg. Ook hier is de bierkaart eindeloos. De kroeg is niet heel groot dus je moet wel een beetje geluk hebben als je wilt zitten.
 • De Dulle griet, het cafe met de meeste verschillende soorten bier, wel meer dan 500! Wil je het huisbier MAX drinken? Dan lever je je schoen in die in een mandje naar het plafond gehesen wordt. Lever je je glas weer ongeschonden in dan krijg je je schoen ook weer terug.
 • Stadbrouwerij Gruut, hier kun je een proeverijtje bestellen. Heel leuk als je een echte bier liefhebber bent. Elk biertje va de kaart wordt hier gebrouwen en je kunt kiezen wat voor proeverij je wilt, je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt.
Bierproeverij bij Gruut

Dit is natuurlijk maar een kleine opsomming, Gent kent honderden tentjes waar je biertjes kunt proeven. Loop vooral gewoon ergens naar binnen, kan nooit mis gaan!

En waar gedronken wordt moet natuurlijk ook gegeten worden. Echt iets specifieks aanraden ga ik niet doen, internet staat vol met lijsten waar je het lekkerst/best/leukst/heerlijkst/gezelligst kunt eten in Gent. De enige die ik wel ga noemen is de Holy Food Market. Gevestigd in een oude kerk heb je in de nissen allemaal eetkraampjes. Van Mexicaans tot Maleis en van Portugees tot sushi. Voor ieder wat wils. Het concept is leuk en origineel en vergeet niet naar de glas in lood ramen te kijken! 

Kortom, Gent ligt op een steenworp afstand van Nederland en leent zich uitstekend voor een weekendje weg. Struin wat rond en verdwaal in de middeleeuwse straatjes. Drink een potje bier en koop echte Gentse neuzen bij een kraampje in het centrum. 

Madelon
Auteur

Reacties zijn afgesloten.