In bijna alle lijstjes met de beste duikspots ter wereld komt Indonesië meerdere malen voor en dat is niet voor niets. Doordat Indonesië enkel bestaat uit eilanden is er een waanzinnige diversiteit aan plekken om te duiken, de watertemperatuur is aangenaam, er is veel onderwaterleven en het zicht is vaak uitmuntend. Kortom, alle ingrediënten voor een paar fantastische duiken!

Duiken op Gili Trawangan

Mijn eerste duiken in Indonesië maakte ik op de welbekende Gili eilanden. Deze groep van 3 eilanden zijn een ware toeristische trekpleister en hebben elk een eigen karakter. Party-eiland, Honeymooneiland en Gezinseiland. Voor je duiken maakt het niet veel uit op welk eiland je verblijft omdat de duikspots vanaf alle 3 de eilanden te bereiken zijn. Ik verbleef op het ‘Party-eiland’, Gili Trawangan.

Het vinden van een duikschool is op Gili T geen probleem. Langs de boulevard zitten er zeker een stuk of 10. Handig om te weten: De prijzen voor de duiken zijn over het hele eiland hetzelfde. Ga dus niet op zoek naar de goedkoopste duikschool, maar ga op zoek naar een duikschool waar jij je prettig bij voelt en die de duiken aanbiedt die jij wilt doen!

Ik koos ervoor om te duiken met Blue Marlin Dive. Deze 5 sterren PADI duikschool heeft 1.300 reviews op Tripadvisor waarvan het grootste deel de school met ‘Uitstekend’ waardeert. Ik had niets vooraf geboekt maar wandelde rond lunchtijd de duikschool binnen. Er bleek nog plek te zijn om die middag gelijk te duiken. Snel wat eten, spullen passen, aankleden en hop naar de boot. De duikspot voor die middag bleek ‘Turtle Heaven’. Dat belooft wat!

Duikspots Gili eilanden

Turtle Heaven is een duikspot bij Gili Meno. Dit betekende dus een kleine 10 minuten varen voor we konden duiken. Onderwater aangekomen bleek de spot zijn naam eer aan te doen. Ik heb nog nooit zoveel schildpadden in 1 duik gezien en wat zijn die beesten groot!! Verder nog ontelbaar veel vissen, waaronder wat ‘Nemo’s’ en ‘Dory’s’. Omdat we een paar dagen op Gili T hadden besloot ik de dag erna nog een duik te maken. Ik moest mij om 9 uur melden bij de duikschool en die dag was besloten om naar Shark Point te gaan. Deze duik zag ik voor het eerst van mijn leven een èchte haai! Verder was het een heerlijk ontspannen duik met een klein gezelschap. (8 personen)

In 2 duiken had ik dus bijna de volledige cast van Disney’s Finding Nemo gezien. Om de line-up compleet te maken besloot ik nog op een andere locatie in Indonesië te duiken. Nabij Nusa Penida is de kans het grootst om de gigantische Manta Roggen te zien.

Duiken op Nusa Penida

Zoals je in mijn andere artikel kunt lezen is het toerisme op Penida een stuk minder ontwikkeld dan op bijvoorbeeld Gili Trawangan. Dit betekende ook dat het een stuk lastiger was om een goede duikschool te vinden. In totaal vonden wij 3 duikscholen die er betrouwbaar uitzagen. Ik probeer altijd bij een PADI of SSI erkende duikschool te duiken waar in ieder geval goed Engels gesproken wordt.

Ook rondom Nusa Penida zijn er een heel aantal duikspots. Dit betekent dat niet elke duikschool elke dag naar Manta Point gaat. Zeker omdat voor deze duikspot vaak een eind gevaren moet worden. Omdat ik speciaal voor de manta Rays kwam heb ik net zolang gezocht tot ik een duikschool vond die naar Manta Point ging op de dag dat ik wilde duiken. Op dit eiland gelden geen prijsafspraken tussen de duikscholen, dus prijsvergelijken loont hier wel de moeite! Manta Point is overigens ook bereikbaar vanaf het meer toeristische Nusa Lembongan.

Uiteindelijk kwam ik uit bij ‘Blue Corner Dive‘. Een kleinschalige PADI duikschool gerund door een Australiër. De ochtend van de duiken vertrokken we al om 8 uur om op tijd bij Manta Point te zijn. Dit is knap vroeg, maar dit zorgde er wel voor dat het daar nog niet overspoeld was met duikers. Onderwater is een soort van wasstraat voor de manta’s. Ze laten zichzelf daar schoonmaken door andere vissen. Wij hadden het geluk om 2 grote manta roggen te zien. Ze leken totaal niet onder de indruk van ons als duikers en kwamen dan ook heel dichtbij. Wat een prachtige beesten!

Terug op de boot was het tijd om tijdens ons oppervlakte-interval te genieten van wat eten en er werd gelijk koers gezet naar de 2e duikspot; Crystal Bay. Tijdens de zonsondergang aan het strand daar had ik dolfijnen gezien, maar die waren er helaas tijdens de duik niet. Wel stikte het er van de andere duikers én snorkelaars. Het is niet diep bij Crystal Bay, maar er is wel een levendige onderwaterwereld wat het ook een perfecte plek maakt om te snorkelen. Een leuke duik, maar niet spectaculair en niets wat écht bijzonder is.

Andere duikspots in Indonesië

Ga je net als ik ‘gewoon’ op vakantie naar Indonesië en vind je het leuk om een paar duiken te maken, sla dan zeker bovenstaande bestemmingen niet over! De Gili eilanden zijn ook boven water prachtig, wat het dus uitermate geschikt maakt als je reist met een partner die niet duikt! Mocht je fanatiek duiker zijn en ga je speciaal naar Indonesië om te duiken; Kijk dan ook eens naar Sumatra, Flores en de Komodo-eilanden.

Patrick
Auteur

Nadat ik mijn eerste backpack-reis naar Thailand maakte was ik verkocht. Ook ben ik niet vies van een fysieke uitdaging, dus dit probeer ik ook zoveel mogelijk te doen als ik op reis ben!

Reacties zijn afgesloten.