Dublin, de hoofdstad van Ierland. In tweeën gedeeld door de rivier de Liffey. Een levendige stad met veel groen, een grote universiteitscampus en het beroemde Temple Bar. Bij een bezoek aan deze stad kan een glas Guinness in een echte Ierse pub niet overgeslagen worden!

Hoe kom je er?

Om vanuit Nederland naar Dublin te gaan is de snelste en de makkelijkste manier het vliegtuig. Je vliegt vanaf Eindhoven al vanaf €75,- retour naar Dublin. Vanaf Amsterdam vliegen onder andere Ryanair, Per Lingus, KLM en British Airways direct naar Dublin. De luchthaven van Dublin ligt op 12 kilometer van het centrum. Om vanaf de luchthaven naar het centrum te komen heb je een aantal opties:

  • Buslijn 16 en 41 brengen je in ongeveer 45 minuten naar het centrum voor €2,60 als je in het bezit ben van een OV kaart. Gewoon met muntgeld betalen kan ook, kost je alleen iets meer ( rond de €3,00)
  • Pendeldiensten Airlink en Aircoach. Airlink brengt je in 40 minuten naar het centrum voor €7,- enkele reis en €12,- retour. Je kunt vooraf online tickets reserveren maar ze ook gewoon bij de buschauffeur kopen.
  • Taxi, kost je ongeveer tussen de €25,- tot €30,-.
Bezienswaardigheden

Je bent in Dublin, wat MOET je gezien hebben? Een bezoek aan Ierland kan natuurlijk niet zonder een bezoek aan het Guinness Storehouse. Dit museum heeft 7 verdiepingen en laat je de geschiedenis van Guinness zien. Saai? nee zeker niet, er is zat te zien en te doen en vanaf de bovenste verdieping heb je een schitterend uitzicht over de stad. En bij dit uitzicht krijg je per persoon 1 gratis pint of Guinness. Terwijl je staat te genieten kan je de Millenium Spire niet missen. Dit bijzondere monument in O’Connell street is 120 meter hoog en gebouwd ter ere van het nieuwe millennium. S’avonds is de roestvrijstalen spitse pin verlicht. O’Connell street is tevens 1 van de winkelstraten van Dublin, met 49 meter ook gelijk 1 van de breedste van Europa. Andere winkelstraten zijn Henry Street en Grafton Street, aan de zuidkant van de stad.

The Spire
The Millenium Spire

Grafton Street loopt tussen Trinity College en St. Stephen’s Green en is geheel autovrij. In deze straat vind je ook het bekendste en duurste warenhuis van Dublin, Brown Thomas.
Even klaar met de winkels en tijd voor een hapje en drankje? Dan is het tijd voor Temple Bar! En dit is niet wat de naam doet vermoeden alleen een bar. Het is een hele wijk met pubs! Deze middeleeuwse wijk ligt ook aan de zuidkant van de stad en is het uitgaansgebied van de stad. De wijk ligt rondom The Temple bar, de gelijknamige pub dus. Hier moet je zijn als je van whisky houdt. Op de kaart van de pub vind je 450 verschillende whisky’s en bourbons. maar er zijn natuurlijk nog veel meer pubs te vinden in deze wijk. Breng een bezoek aan Porterhouse Temple bar waar ze hun eigen bier brouwen. Of the Foggy Dew, waar elke zondag een band traditionele Ierse Folk muziek speelt. De oudste pub van Ierland, The Brazen Head waar je terug in de tijd wordt gegooid zodra je naar binnen stapt.

Ook het bezoeken waard:

  • The General Post Office. Een mooi stukje architectuur in O’Connell street.
  • Dublin Castle. Midden in de stad ligt dit indrukwekkende kasteel.
  • Trinity College. De universiteitscampus van Dublin. Leuk om overheen te lopen en de studenten hurling te zien spelen.
  • Dublin Quays. De kades langs de Liffey, de meest bekende zijn Lower Ormond Quay en Custom House Quay. Langs de kades staan mooie kleurrijke panden.
  • De parken St. Stephen’s Green en Phoenix park. Laatst genoemde is het grootste omsloten park van Europa met onder andere een dierentuin en de presidentiële residentie.
Mijn bezoek aan Dublin

Ik verbleef in het Ripley Court Hotel. Gelegen aan Talbot street en op loopafstand van O’Connell street. Om de stad goed te zien maar weer eens gebruik gemaakt van een Hop-on Hop-off bus. De bus maakt een ronde van ongeveer anderhalf uur door de hele stad. En je kan eruit bij elke halte. De bus rijdt onder andere door Phoenix park en langs The Guinness Store house. Bij Grafton Street heeft de bus ook een halte en daar heb ik gebruik van gemaakt om lekker door de winkels te gaan struinen. Als je deze straat uitloopt kom je uit in St. Stephen Green, een mooi park en leuk om door heen te lopen. Vanaf hier naar Trinity College gelopen. Beetje struinen over de mooie campus met zijn oude universiteitsgebouwen. De campus beschikt ook over een schitterende bibliotheek die zeker het bezoeken waard is. Omdat het zonnetje scheen tijdens mijn bezoek op de trappen gaan zitten grenzend aan het sportveld. Daar onder het genot van een biertje gekeken naar de sportende studenten. Zij speelden hurling, een sport die wij in Nederland niet kennen en een soort mix is tussen rugby en lacrosse.

Mensen zien sporten maakt je hongerig dus was het tijd voor Temple bar. Wij hebben in Nederland natuurlijk ook wel Ierse pubs, maar dat is een leuk probeersel. In een echte Ierse pub kun je verdwalen. Die zijn zo groot, met overal trapjes, hokjes, ruimtes en nog meer trapjes. Veel pubs hebben ook een menu van de dag. Een soort klein lopend buffet waar je voor weinig geld van kunt eten. Dit is meestal traditioneel Iers eten. Denk aan gepureerde aardappels, worst of stoofpot en nog iets van groenten erbij. Maar zeker lekker en heel betaalbaar. Gezien het aantal pubs in Temple bar blijf je niet in 1 pub hangen maar verkas je zo op zijn tijd. Heel veel pubs hebben live muziek s’middags en s’avonds. Vanaf 3 uur s’middags is het in Temple bar al gezellig en dat gaat door tot diep in de nacht.

Ik wilde toch nog even zien waar Guinness nou vandaan kom dus was het de volgende dag tijd om een bezoek te brengen aan The Guinness Store House. Heel leuk museum dat een goed inzicht geeft in het brouwproces. Daarnaast is het Guinness world record boek ook van hen dus die vind je hier ook terug. Een kort bezoek aan het Dublin Castle stond ook nog op de planning, over historische gebouwen gesproken… Na een wandeling door Henry street gestrand bij O’Neills, een bekende pub net buiten Temple Bar. Staat vooral bekend om het uitstekende pub-eten. En dat maken ze inderdaad waar! Aanrader om hier te eten.

Dublin, een heel geschikte stad voor een citytrip. Winkelen, cultuur snuiven en je helemaal laten gaan in Temple Bar, het kan hier allemaal.

Madelon
Auteur

Reacties zijn afgesloten.